5 schrijftips voor een vacaturetekst in gewone-mensen-taal

5 schrijftips voor een vacature tekst in gewone-mensen-taal - JAM

vacature teksten schrijven
🕔 5 min leestijd

Herken je dat? Er komt een junior-functie vrij binnen het bedrijf waar je werkt. Jij bent verantwoordelijk voor het schrijven van de vacature. Vol vertrouwen haal je de benodigde informatie op bij je collega’s. Je pakt er een oude vacature bij en spiekt ook nog even op Indeed: ‘Ohja, zo schrijft de concurrent zijn vacature’. Prima. Je begint enthousiast te schrijven en een A4’tje later ben je tevreden met het eindresultaat. Maar die tevredenheid maakt snel plaats voor twijfel..

De sollicitaties blijven namelijk achterwege. ‘Wat hebben we dan verkeerd gedaan?’, denk je hardop terwijl je het er met een HR-collega over hebt. Al snel komen jullie tot de conclusie dat het wel móet liggen aan de krappe arbeidsmarkt. Simpel: veel vraag naar jongeren, weinig aanbod. Toch is dat te makkelijk. Want hoe komt het dan dat een vacature met vergelijkbare inhoud bij de concurrent wél sollicitanten oplevert?

Schrijf in gewone-mensen-taal
Een belangrijk deel van het antwoord zit verstopt in de schrijfstijl. Nog veel te vaak kom ik vacatureteksten tegen die alles behalve aantrekkelijk zijn voor jongeren. Geschreven in ouderwetse schrijftaal, met moeilijke woorden, lange onleesbare zinnen en uitdrukkingen uit het jaar nul. Jongeren haken hierdoor af. Soms al na het lezen van de eerste zin. Zorg er dus voor dat je schrijft in spreektaal. Ik noem het trouwens gewone-mensen-taal. Is een leuker woord.  

Je hersenen schrikken wakker van gewone-mensen-taal
Waarom werkt gewone-mensen-taal beter dan schrijftaal? Topauteur en programmeur Kathy Sierra geeft er een simpele verklaring voor: als je spreektaal leest, denken je hersenen dat ze een gesprek voeren. Hierdoor schrikken je hersenen wakker.

Oké, het lezen van een vacature iets heel anders dan het praten met iemand van vlees en bloed. Maar toch ga je op onbewust niveau beter opletten. Lees je een vacature? Dan onthoud je ‘m dus beter en geloof je eerder wat een bedrijf zegt.

Probeer het eens
Hieronder geef ik je vijf direct toepasbare schrijftips voor het schrijven van een vacature in gewone-mensen-taal. Probeer het eens als je jouw volgende vacature schrijft.

1. Spreek jongeren op een informele manier aan: gebruik ‘jij’ en ‘je’ in je zinnen.
Jongeren zijn allergisch voor ‘u’. Niemand spreekt ze in het dagelijks leven zo aan. Vermijd dit dus in je vacaturetekst. Gebruik liever ‘jij’ en ‘je’. Hiermee vergroot je de kans dat de kandidaat denkt: ‘Hé, dit gaat over mij’.

2. Stop met jeuk-woordjes: maak moeilijke woorden makkelijk.
Jongeren haken af als ze teveel moeilijke woorden zien. Lijkt een woord jou heel gewoon? Vergis je dan niet. Veel jongeren ervaren ogenschijnlijk* makkelijke woorden als moeilijk. Hieronder vind je een lijstje met een aantal jeuk-woordjes: moeilijke woorden die ik héél vaak tegenkom in vacatures, maar die veel makkelijker kunnen:

  • Conform = volgens, zoals
  • Echter = maar
  • Indien = als
  • Tevens = ook
  • Middels = met, door
  • Nader = verder


Tip: gebruik www.synoniemen.net om makkelijke woorden te vinden.

*Ogenschijnlijk is een jeuk-woordje. Had je dit door tijdens het lezen?

3. Schrijf actieve zinnen: vermijd ‘worden’ en ‘zijn’.
Zinnen met de woorden ‘worden’ of ‘zijn’ hebben vaak de lijdende vorm of zijn passief. In een passieve zin blijft het onduidelijk wie wat doet. Een simpel voorbeeldje:

Passieve zin: De verdiensten zijn €2200,- per maand
Actieve zin: Je verdient €2200,- per maand  

Schrijf dus actief. Lees je vacaturetekst na het schrijven nog eens aandachtig door. Je ziet dan bijna altijd zinnen die nóg actiever kunnen.

4. Gebruik geen tussenzinnen: weg met de tangconstructie.
Als je tussenzinnen (tangconstructies) gebruikt, staan de delen van een zin erg ver uit elkaar. Hierdoor is het moeilijker om een zin te begrijpen.

Met tussenzin: Voor onze afdeling sales, bestaande uit een team van vijf personen, zijn wij op zoek naar een junior accountmanager
Zonder tussenzin: Voor onze afdeling sales zoeken wij een junior accountmanager. De afdeling bestaat uit vijf personen.

5. De kracht van een korte zin: durf punten te zetten.
‘’Vaak zie ik vacatureteksten waarin de schrijver krampachtig komma’s gebruikt, waardoor de tekst minder goed leesbaar wordt, doordat het voor de lezer erg warrig oogt.’’

Was het moeilijk om de zin hierboven te lezen? Ik gok van wel. Daarom mijn laatste tip: durf punten te zetten. En zorg ervoor dat een zin niet langer is dan twee regels. Zo begrijpen je lezers de tekst beter. Trouwens: een wat langere zin tussendoor is niet erg. Maar zorg dat je korte en langere zinnen goed afwisselt. 

Ik ben ervan overtuigd dat bovenstaande tips je helpen je vacaturetekst beter leesbaar te maken. Vind je het toch lastig een vacaturetekst in gewone-mensen-taal te schrijven? Dan help ik graag. Je mag me altijd bellen: 040 - 340 0222


- Stijn van Son, Accountmanager Meierijstad & Uden

Share deze pagina: