Als student moet je al op jonge leeftijd belangrijke keuzes maken: een profiel op de middelbare school, één van de honderden vervolgopleidingen en vaak ook nog een verdiepende minor. Het komt steeds vaker voor dat young professionals na een paar jaar op de arbeidsmarkt beginnen te twijfelen of dit wel de juiste richting voor hen is. Na een periode wikken en wegen, wagen sommigen uiteindelijk dan toch de carrièreswitch. Mega spannend, maar vaak de beste keuze.

Zo ook Mitchell van de Kerkhof (27 jaar) uit Den Bosch. Hij studeerde een aantal jaren geleden succesvol af als zelfstandig werkend kok. Tijdens stages en in de jaren die volgden deed hij werkervaring op in verschillende segmenten binnen de branche: van bourgondische bistro’s tot excellente sterrenzaken. Bij zijn voormalige baan in een gezellige bistro in Den Bosch heeft hij zich in een mum van tijd op weten te boksen tot sous-chef. Maar samen met deze knappe prestatie groeiden helaas ook de twijfels.

 

Mitchell wist zich in een mum van tijd op te boksen tot sous-chef, maar samen met deze knappe prestatie groeiden ook de twijfels.


‘Ik wist natuurlijk al voordat ik de studie koos waar ik aan begon’, vertelt Mitchell. ‘In de horeca werk je wanneer je vrienden vrij zijn en vice versa. Maar dat woog bij mij niet op tegen de wil om in de keuken te staan. Toen ik ouder werd, begon ik daar wel anders naar te kijken. Ook de hoge werkdruk en het 24/7 oproepbaar zijn begonnen voor mij steeds meer parten te spelen. Ik merkte dat ik behoefte kreeg aan wat meer vastigheid. Ik had daarom dit jaar voor mezelf besloten dat dit mijn laatste station in de horecabranche was.’

Maar wat dan? Met een koksopleiding lijken de mogelijkheden in eerste instantie beperkt. Maar daar liet Mitchell zich niet door weerhouden. ‘In mijn vrije tijd produceerde ik samen met een paar vrienden van mij speakers van hout. Zodoende is mijn interesse in dit product gegroeid en wilde ik hier graag meer over leren. En hoe kan dat beter dan in de praktijk door middel van een baan? Met dit in mijn achterhoofd ben ik gaan zoeken naar eventuele mogelijkheden. Ik heb me hierbij vooral gericht op junior functies waarbij je geen specifieke opleiding nodig hebt. Met deze focus ben ik al snel terecht gekomen bij JAMwerkt.’

Nadat Mitchell de website had doorgespit, nam hij contact op met Carlo Verstegen (regiomanager Den Bosch). Ze bespraken uitvoerig waar hij naar op zoek was, wat hij nu deed, wat hij mistte en wat hij graag wilde. Een bijzondere carrièreswitch waar Carlo niet meteen een geschikte vacature voor op de plank had liggen. Maar na een paar weken belde hij terug met een vacature die mogelijk perfect aansloot bij de kwaliteiten en wensen van Mitchell: productiemedewerker hout bij een hekwerk- en tuinhuizenbedrijf. Na een positief kennismakingsgesprek met de bedrijfsleider van Tielemans in Nuland startte Mitchell begin oktober met zijn nieuwe baan!

‘Bij Tielemans maken we tuinhuizen van begin tot eind. De palen die op de vrachtwagen binnenkomen worden op maat gezaagd, frames worden in elkaar gezet en ten slotte bekleed. Dit heb ik allemaal in 2,5 week geleerd! De voorman verdeeld per dag alle taken. Hierdoor is het heel afwisselend werk, waar ik erg blij mee ben. Ik heb de afgelopen weken al met alle machines leren werken en mag dit nu ook al uitleggen aan mijn nieuwe collega.’

Alhoewel het onmogelijk lijkt, kan Mitchell zijn baan als sous-chef best vergelijken met zijn baan als productiemedewerker. ‘In beide gevallen maak je van verschillende elementen een eindproduct. Alleen waren dat voorheen verse groentes en een mals stukje vlees en zijn het nu schroeven en hout’, lacht Mitchell. ‘Het grootste verschil is dat ik nu lekker weekend heb en iedere dag rond 16:30 uur klaar ben. Ik kan ’s avonds nog langs vrienden of sporten, dat vind ik heerlijk. Ook is het werk nu een stuk minder hectisch. In de horeca is veel ad hoc. Hier ligt de druk heel anders omdat er een duidelijke planning is.’
 

'In beide gevallen maak je van verschillende elementen een eindproduct, alleen waren dat voorheen verse groentes en een mals stukje vlees en zijn het nu schroeven en hout'


Ondanks het feit dat Mitchell van een verantwoordelijke positie naar helemaal onderaan de ladder is gegaan, en hierdoor ook wat salaris heeft in moeten leveren, is hij ontzettend blij met de switch die hij heeft gemaakt. Hij ziet de toekomst dan ook positief tegemoet. ‘Uiteindelijk lijkt het me ook heel gaaf om houten meubels te gaan maken. Maar dat is echt nog wel een stapje hoger wat betreft houtbewerking, dus voor nu kan ik de basis goed leren. Daarnaast zijn er ook binnen Tielemans voldoende doorgroeimogelijkheden, zoals een buitendienstfunctie. Dat lijkt me ook interessant!’

Voor mensen in hetzelfde schuitje wil Mitchell nog een laatste tip meegeven. ‘Als je al wat langer twijfelt of iedere dag met tegenzin naar je werk gaat, dan weet je gewoon dat je iets anders moet gaan zoeken. Uiteindelijk wil je toch iets doen wat je echt gaaf vindt en waar je energie van krijgt. En kijk daarbij dan niet alleen naar het salaris, want je zult hier hoogstwaarschijnlijk een stapje terug in moeten doen, maar aan het eind van het verhaal krijg je er ook veel moois voor terug.’

Deel deze pagina


JAMwerkt.nl maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je automatisch akkoord met het plaatsen van Cookies.
Sluiten