Motivatie tips voor studenten tijdens de ó zo langdurige lockdown

🕔 5 min leestijd
 

Dat fantastische studentenleven, nieuwe mensen ontmoeten, het nachtleven ontdekken en op jezelf wonen, is al voor een lange tijd veranderd in dagenlang op je zolderkamer doorbrengen. De enige persoon die je op een dag ziet is jezelf in de reflectie van je beeldscherm, waarbij het verlangen naar persoonlijk contact als maar groter wordt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de langdradige colleges waarbij je concentratie binnen 10 minuten is weggevlogen, het uitstelgedrag en het vinden van motivatie voor die tentamens van volgende week…

Het is helemaal niet gek dat je hier last van hebt. Sterker nog: je bent niet de enige! Uit onderzoek onder 87.000 studenten door Caring Universities blijkt dat door het coronavirus 56,3% van de studenten zich slechter kan concentreren, 52,5% zich eenzamer voelt en 44,6% somberder is. Dat dit grote en veel voorkomende problemen zijn is duidelijk, maar wat kun je eraan doen? Wij geven je 5 tips voor meer motivatie tijdens de lockdown!

1.    Vind je intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie verhoogt het concentratieniveau, creativiteit en het gevoel van trots. Het is de motivatie die vanuit jezelf komt, zoals drijfveren, ambities, plezier en interesses. Denk bijvoorbeeld aan het willen winnen van een voetbalwedstrijd of het verdiepen in interessante leerstof. Vind jouw intrinsieke motivatie dus! Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Waarom volg ik deze studie? Welk doel wil ik bereiken door nu aan mijn studie te werken?

2.    Beloon jezelf extrinsiek

Bij extrinsieke motivatie word je gemotiveerd door externe prikkels, zoals een straf of beloning. Het meest voorkomende voorbeeld van extrinsieke motivatie is werken in ruil voor salaris. Zodra het salaris wegvalt is de kans groot dat je stopt met werken, aangezien er dan geen beloning meer tegenover staat. Het is goed om te weten dat het hebben van intrinsieke motivatie altijd beter is dan extrinsieke motivatie. Ga daarom eerst opzoek naar je intrinsieke motivatie. Mocht dit niet genoeg zijn, ga dan opzoek naar mogelijke extrinsieke motivaties, zoals het kijken van een aflevering van je favoriete Netflix serie wanneer je 4 uur gestudeerd hebt.

3.    Zorg voor regelmaat & structuur

Het creëren van regelmaat en structuur leidt tot meer persoonlijke effectiviteit en dat is wat jij nu meer dan ooit kunt gebruiken! Probeer daarom zo goed mogelijk met een vast dagritme te werken. Sta het liefst van maandag tot en met vrijdag op een vast tijdstip op en ga op een vast tijdstip naar bed. Zorg daarnaast voor een fijne werkplek met genoeg licht en ruimte. Gebruik deze plek het liefst alleen om te werken en doe andere activiteiten ergens anders in huis, zoals lunchen en pauzeren. Plan daarnaast je lunches/pauzes op vaste tijdstippen en ga zo veel mogelijk naar buiten voor een frisse neus ; ).

4.    Maak een weekplanning

Een weekplanning geeft je een duidelijk overzicht wat je allemaal wil gaan doen in een week. Belangrijk is dat je school-, werk- en privéactiviteiten meeneemt in je planning en deze aparte kleuren geeft. Hierdoor heb je in één oogopslag inzichtelijk hoeveel tijd je ergens aan besteedt in een week. Reflecteer op het einde van de week waar je tijd tekortkwam of juist tijd over had, zodat je hier met de volgende weekplanning rekening mee kunt houden. Voor het prioriteren van je planning kun je de Eisenhower matrix gebruiken.

5.    Stay connected!

De lockdown zorgt nou eenmaal voor minder tot geen direct contact, maar blijf digitaal socializen! Vraag hoe het met elkaar gaat, hoe je elkaar kan helpen en bespreek leuke en minder leuke momenten. Plan bijvoorbeeld een dagelijkse kopje koffie of een wekelijkse vrijdagmiddagborrel met je klasgenoten in Microsoft Teams, Google Meet of Zoom.

Deze tips geven natuurlijk geen garantie op succes, maar is het is vast het proberen waard. We horen het graag als deze tips voor jou hebben gewerkt of als jij nog andere tips hebt, want van delen worden we wijzer, vind je niet?

Share deze pagina: