Waarom “de studentenpool” een oplossing kan bieden voor bedrijven

De afgelopen jaren is gebleken dat het voor bedrijven steeds moeilijker is om fulltime vacatures te vervullen in de verschillende werkplaatsen. Maar wat doe je als je deze 1 fte niet kan vinden? Ik ging samen met mijn collega's op zoek naar een oplossing, welke vandaag de dag meervoudig succesvol is ingezet.

studentenpool de oplossing
🕔 5 min leestijd
 

De afgelopen jaren is gebleken dat het voor bedrijven steeds moeilijker is om fulltime vacatures te vervullen in de verschillende werkplaatsen. De schaarste op de arbeidsmarkt speelt ons in de Kempen en in de omgeving van Tilburg helaas steeds meer parten.

Directeuren, HR-managers en bedrijfsleiders belden mij zelfs wel eens om te vertellen dat ze wel vijf tot tien productiemedewerkers, heftruckchauffeurs of monteurs konden gebruiken voor hun organisatie. Ik kan ze zeker nog wel vinden, maar niet in die aantallen en niet voor zoveel bedrijven. Daar ben ik ook altijd heel eerlijk en duidelijk in. Dus ik vertelde deze bedrijven dat ik mijn best ging doen en dat ik het zou laten weten wanneer ik iemand zou vinden. Helaas niet bij elk bedrijf met een positief resultaat.

Terwijl ik wel een positief resultaat voor elke klant nastreef. Ik kan er namelijk niet goed tegen als ik een klant niet optimaal kan bedienen. Het zit niet in mijn karakter om het “halve bak” te doen. Dus ik ging samen met mijn collega’s op zoek naar een oplossing, maar dan wel binnen de mogelijkheden van JAMwerkt. Uiteindelijk kwam ik uit bij de JAM studentenpool. Op meerdere manieren kan een studentenpool een oplossing bieden voor bedrijven.

“Wat moet ik daar nu weer mee?” hoor ik de eerste bedrijven nog zeggen. Begrijpelijk, want alles wat nieuw is roept in beginsel weerstand op. Maar het is simpel uit te leggen. Als bedrijf heb je een aantal fte nodig om het werk te verzetten, wat nodig is om de doelstellingen te bereiken. Het liefst heb je 1 fte voor een bepaalde functie. Dit is al jaren de ideale situatie volgens bedrijven. “Het betreft dan een specialist en hier heb je geen omkijken naar”, is dan de redenatie. Daar kan ik me overigens helemaal in vinden.

Maar wat doe je als je deze 1 fte niet kan vinden? Laat je dit dan maar zo, of laat je de andere medewerkers structureel overwerken? In mijn ogen is dat ook niet verstandig, want het personeel dat je hebt (en dat je graag wil behouden) wordt op deze manier ontevreden. Bijvoorbeeld door de hoge werkdruk, het overwerken of ingevoerde nachtdiensten.

De oplossing is vaak simpeler dan je denkt. Kijk eens anders naar de situatie: in plaats van puur naar 1 fte te kijken om de vacature in te vullen, kun je dit ook opsplitsen door bijvoorbeeld 5 x 0,2 fte te hanteren. Misschien meer werk in de planning en opleiding van medewerkers, maar je bent wel minder afhankelijk van de markt en dus bepaalde personen (wanneer deze op vakantie gaan, ziek zijn, met pensioen gaan of vertrekken naar een andere werkgever).

Deze 0,2 medewerkers zijn vaak een stuk makkelijker te vinden en zijn goed betaalbaar. Studenten hebben in vier jaar genoeg tijd naast hun voltijdstudie, waar ze bijvoorbeeld de eerste twee jaar gemiddeld maar twintig contacturen op school hebben. En ze kunnen een zakcentje vaak goed gebruiken. Vaak zijn ze door hun opleidingsniveau ook slim genoeg om dingen op te pikken of worden ze zelfs opgeleid om in dezelfde sector te gaan werken. Op dit moment vertrekken ze op hun vrije doordeweekse dagen, in de avonduren en weekenden nog naar de supermarkt of naar de horeca omdat deze bedrijven zichtbaar voor ze zijn. De industriële bedrijven laten deze mogelijkheden vaak nog liggen, maar daar kun je met behulp van JAMwerkt vanaf nu dus iets aan doen.

Voor meer informatie verwijs ik naar JAM Studentenpool. Heb je interesse in een studentenpool? Of wil je advies en begeleiding bij een studentenpool alvorens je hiermee gaat starten? Dan plan ik graag een afspraak met je in om dit uitgebreid door te nemen en onze expertise te delen. Zo lang je niets inhuurt aan krachten, is het bovendien ook nog allemaal gratis en vrijblijvend.

- Steven Spooren, Senior Regiomanager de Kempen en Tilburg

Share deze pagina: