Last minute op zoek naar een stage?

Last van stagestress? Relax! Lees onze tips en jouw stage is dichterbij dan je denkt!

vrouw aan het studeren
🕔 5 min leestijd

Moet jij in februari stage lopen, maar heb je nog niks gevonden? Treuzel dan niet langer en ga aan de slag! Hieronder staan een aantal tips opgesomd die jou helpen bij het zoeken naar een geschikte stageplaats.
 
Waar vind je een stageplaats?
Er zijn talloze websites met stagevacatures waar je direct kunt beginnen. Wacht dus niet langer met zoeken! Stagemarkt, Stagemotor, Nationale Vacature Bank en Stageplaza zijn slechts enkele voorbeelden. Kies een stad of regio waar je graag zou willen werken en vul je opleiding in. Maak vervolgens een selectie van alle stageplaatsen die jou interessant lijken en trek een dag uit om naar al deze bedrijven een sollicitatiebrief te versturen.
 
De beste manier om last minute aan een stageplaats te komen is via je netwerk. Vraag eens in je omgeving of iemand nog mensen kent die op zoek zijn naar een stagiair. Dit kan natuurlijk ook makkelijk via jouw online netwerk op Facebook en LinkedIn. Post een berichtje dat je op zoek bent naar een stage of pas tijdelijk je naam aan, zodat iedereen in één oogopslag ziet dat je een stage zoekt. Het voordeel van social media is dat je meteen een groot bereik kan creëren wat het zoeken makkelijker maakt.
 
Ook bij JAM kunnen wij jou helpen bij het zoeken naar een stageplaats. Maak daarvoor gratis een account aan en laat ons weten waar je naar op zoek bent. Er zijn bijna 1000 bedrijven in de regio bij ons aangesloten, dus grote kans dat daar ergens een interessante stageplaats voor jou tussen zit!
 
Hoe vind je een bedrijf dat bij je past?
Het is belangrijk dat je, voordat je op zoek gaat naar een stageplaats, goed bij jezelf te rade gaat bij wat voor bedrijf je graag stage zou willen lopen. Een stageplaats of opdracht die aansluit bij jouw interesses en vaardigheden werkt niet alleen veel fijner, het gaat vaak ook allemaal een stukje makkelijker en het is natuurlijk veel leuker!
Vragen die je jezelf zou kunnen stellen om erachter te komen of een bedrijf bij je past:

  • Past het bij mijn opleiding?
  • Vind ik de opdracht/vraagstelling interessant?
  • Wat wil ik absoluut niet doen?
  • Wat staat goed op mijn c.v.?
  • Wil ik werken in een groot of klein bedrijf?
  • Wil ik graag in de buurt werken of vind ik reizen niet erg?
  • Kleed ik me graag op dezelfde manier als mijn collega’s?
  • Ga ik akkoord met de arbeidsvoorwaarden (werktijden, vergoeding, enz.)?

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je vaak al goed de sfeer proeven en anders kun je er altijd naar vragen!
 
Is elke stage een betaalde stage?
Nu nog niet, maar misschien over een tijdje wel! Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is namelijk met een voorstel gekomen wat betreft de eisen van stageplaatsen. In dit voorstel staat dat elke stagiair recht heeft op een vergoeding. 40% van de studenten krijgt op dit moment geen vergoeding voor hun stage. Dat komt omdat een stage voornamelijk draait om het leren van je vak en de ervaring. Veel jongeren hebben echter niet genoeg tijd om naast hun stage ook nog te werken. Het voorstel is dan ook meer dan welkom!
 
Social media
Een puntje waar veel studenten in eerste instantie niet meteen aan denken is social media. Bedrijven controleren tegenwoordig als eerste alle social media kanalen van hun sollicitant. Jouw Facebook- en Instagramaccount zijn daarom jouw visitekaartje en eerste indruk. Als jij daar bijvoorbeeld foto’s op hebt staan waarop je laveloos tegen de bar hangt, neemt het bedrijf je natuurlijk niet meer serieus. Zorg dat dit in orde is en haal de ‘mindere’ foto’s van je profiel af.

Share deze pagina: