Ga jij in september studeren en ben je dan nog geen 18 jaar? Eerst had je dan nog geen recht op studiefinanciering. Maar geen stress, dat is gelukkig veranderd! Vanaf afgelopen schooljaar (2017-2018) hebben hbo- en universitaire studenten die nog geen 18 jaar zijn ook in september al recht op studiefinanciering. Let er dus goed op dat je je studiefinanciering op tijd aanvraagt bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)!
 

Waarom hadden studenten jonger dan 18 jaar eerst nog geen recht op stufi in september?

Tot vorig schooljaar hadden minderjarige studenten die in september aan hun nieuwe opleiding begonnen pas vanaf oktober recht op studiefinanciering. Dit had te maken met de kinderbijslag die de ouders nog ontvingen. Met de nieuwe regel kan de kinderbijslag eerder worden gestopt, waardoor jij dus je studiefinanciering al in september kan ontvangen.
 

Wat is studiefinanciering?

Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: een lening, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en ov-studentenkaart. De lening en collegegeldkrediet zijn géén gratis geld. Dit moet je uiteindelijk allemaal weer terug betalen. Denk dus goed na of dit voor jou echt nodig is. De aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders en wordt net als de ov-studentenkaart omgezet in een gift, als je je diploma binnen tien jaar haalt.
 

Studiefinanciering voor mbo-studenten

Ben je nog geen 18 als je aan je mbo-opleiding begint? Dan heb je helaas nog geen recht op studiefinanciering. De ov-studentenkaart kun je wel aanvragen, waarmee je gratis doordeweeks of in het weekend kunt reizen met het openbaar vervoer. Handig voor als je bijvoorbeeld stage gaat lopen in een andere stad!
 
WIST JE DAT…
Het collegegeld vanaf september 2018 wellicht gehalveerd wordt? Lees er hier meer over!

Deel deze pagina


JAMwerkt.nl maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je automatisch akkoord met het plaatsen van Cookies.