Tips voor het kiezen van de juiste studie

De tijd van open dagen en het kiezen van een vervolgstudie komt steeds dichterbij. Misschien vind je een heleboel studies leuk of misschien weet je nog niet zo goed wat je wilt. Het valt ook niet mee om uit die duizenden opleidingen de juiste keuze te maken. Wij hebben hieronder een aantal handige tips voor je opgesomd.

🕔 5 min leestijd

De tijd van alle open dagen en het kiezen van een vervolgstudie komt steeds dichterbij. Misschien vind je een heleboel studies leuk of misschien weet je nog niet zo goed wat je wilt en vind je het lastig om een goede keuze te maken. Het valt ook niet mee om uit die duizenden opleidingen de juiste keuze te maken. Het is verstandig om je goed te oriënteren, want een verkeerde keuze kost veel tijd, energie en geld. Wij hebben hieronder een aantal handige tips voor je opgesomd.

 Tip 1

Kijk niet meteen naar al het aanbod dat er is. Dan zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Draai het zoekproces om en begin eerst bij jezelf: het is belangrijk dat een studie bij jou past en niet andersom. Begin dus eerst met het opschrijven van jouw kwaliteiten, interesses, wensen en eisen:

  • Welke vakken vind jij leuk op school?
  • Waar ben je goed in?
  • Waar ben je minder goed in?
  • Vind je praktijk of theorie interessanter?
  • Welke banen spreken jou aan?
  • Heb je problemen met een Engelstalige studie?
  • Wil je op kamers of wil je thuis blijven wonen?
  • Waar moet een studie voor jou aan voldoen?
  • Enz.

Probeer dit beeld zo concreet mogelijk te maken. Hierdoor vallen er een hoop studies af en wordt het zoeken naar de perfecte studie voor jou makkelijker. Je kan hier ook over praten met je ouders of beste vrienden. Zij kennen jou goed en kunnen je hierbij helpen. 

 Tip 2

Naast het maken van bovenstaand lijstje kun je online verschillende studiekeuzetesten doen. Het is verstandig om er meerdere te doen, zodat uitkomsten worden bevestigd of juist niet. Het maken van een studiekeuzetest is vaak gratis en duurt niet al te lang. Lees hier de 10 beste gratis studiekeuzetesten.

 Tip 3

Door het bovenstaande uit te voeren krijg je een veel concreter beeld van waar een studie voor jou aan moet voldoen en kan je gerichter zoeken. Maak een lijstje van alle studies die jou op basis van dit lijstje aanspreken. Om erachter te komen of een studie interessant is, kan je informatie over de opleiding opzoeken. Dit kan in eerste instantie via internet. Zoek uit welke vakken je gaat krijgen en vraag een studiegids op. Op die manier kan je onderzoeken of je de lesstof leuk vindt en dan weet je wat je te wachten staat.

 Tip 4

Waarschijnlijk heb je bij sommige studies op je lijstje een beter gevoel dan bij anderen. Voor deze studies is het verstandig om je aan te melden voor de open dag. Tijdens de open dag kan je je verder verdiepen in de studie en krijg je een eerste indruk van de school of campus. Als je tijdens de open dag nog enthousiaster wordt, kan je je vaak inschrijven voor een proefdag. Tijdens een proefdag kan je de studie in één dag ervaren. Door een dag mee te lopen op school kom je erachter hoe het echt is om te gaan studeren. Voel je je prettig op de school? En wat vind je van de manier van lesgeven? Als al deze antwoorden positief zijn, heb je jouw studie gevonden!

 Tip 5

Volg je hart! Vaak baseren jongeren hun keuzes op basis van verstand door middel van voor- en nadelen, maar het is zeker zo belangrijk wat je erbij voelt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer je ook met je hart kiest de kans groter is dat je een keuze maakt waar je ook echt gelukkig van wordt. Check ook eens bij jezelf wat voor een gevoel het bezig zijn met de verschillende opties je geeft en neem dit mee in je beslissing. Daarnaast kan het gebeuren dat vrienden iets anders kiezen of mensen in je omgeving het een rare studie vinden. Maar zij zijn niet degene die de studie gaan volgen, dat ben jij! Kies dus altijd voor jezelf.

 Tip 6

Begin op tijd met oriënteren! Op 1 mei moet je namelijk al ingeschreven staan bij de school naar jouw keuze. Het is makkelijk om doelen voor jezelf te stellen en daar een datum aan te hangen. Zo weet je zeker dat je nog op schema ligt en dat je straks geen overhaaste beslissingen hoeft te maken. Schrijf ook alle open dagen op in je agenda, zodat je zeker weet dat je er geen mist.

Tip 7


Werkervaring op doen! Om te kijken waar je interesses echt liggen is het fijn om ervaring op te doen in de sector waarin jij wil gaan studeren. Zo kan je beter beoordelen of deze sector wel echt iets voor je is. Wij kunnen je hier bij helpen! Omdat we met meer dan 1000 bedrijven in contact staan kunnen wij je aan het werk zetten bij bedrijven waar je normaal gesproken niet snel aan zou denken. Door HIER een profiel aan te maken kan je gebruik maken van ons netwerk en onze diensten. Dit is helemaal gratis en kost je slechts een paar minuten tijd.
 
Heel veel succes!

Share deze pagina: