Week van het geld

Deze week (12 t/m 16 maart) is de week van het geld. Het doel van deze themaweek is om jongeren te leren omgaan met geld. Door jongeren zo vroeg mogelijk te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

🕔 5 min leestijd

Deze week (12 t/m 16 maart) is de week van het geld. Het doel van deze themaweek is om jongeren te leren omgaan met geld. Door jongeren zo vroeg mogelijk te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Deze week is officieel gericht op basisschoolleerlingen. Maar geld en het leren omgaan met geld is een onderwerp dat iedereen aangaat, ook jou! Zo is het belangrijk om op een gegeven moment de stap te zetten naar een eerste baantje en na een aantal jaar (en wellicht een paar diploma’s verder) naar een startersfunctie. Het verdienen van geld is namelijk de basis voor het kunnen omgaan met geld. Sommigen vinden dit lastiger dan anderen. Daarom hebben wij hieronder 8 tips opgesomd die jou zullen helpen bij het beter kunnen omgaan met jouw inkomsten en uitgaven.

1 - Zorg voor een overzichtelijke administratie
Op de computer kan dit bijvoorbeeld in een Excel-bestand, waarbij elk tabblad een andere maand is. Daarnaast is het altijd verstandig om ook een papieren administratie bij te houden, bijvoorbeeld in één of meerdere mappen. Het voordeel van administratie op de computer, is dat je het altijd makkelijk bij kan werken en dat het altijd up-to-date is. Maar stel je computer crasht, ben je alles kwijt. Daarom is de papieren administratie een fijne back-up!

2 - Houd belangrijke post apart
Leg belangrijke post die je nog door moet nemen altijd op een vaste plek. Bewaar daarnaast informatie, zoals eindafrekeningen, jaaropgaven of overzichten van je huur of hypotheek, in een overzichtelijke map. Houd ook belangrijke e-mails apart! Deze kun je bijvoorbeeld uitprinten en bij de rest van je belangrijke informatie stoppen. Of maak een apart mapje aan in je inbox.

3 - Werk je administratie één keer per week bij
Kies hiervoor een vast moment waarop je even tijd vrij maakt voor je administratie. Dit hoeft vaak niet heel lang te duren, maar het zorgt wel voor overzicht en duidelijkheid. Berg belangrijke post op, check of je al je rekeningen op tijd hebt betaald en kijk of er nog berichten zijn waar je naar moet kijken of op moet reageren.

4 - Zorg voor genoeg saldo op je bankrekening
Veel maandelijke vaste lasten worden via automatische incasso van je rekening afgeschreven. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg geld op je lopende rekening hebt staan. Heb je dit niet, maak dan op tijd geld van je spaarrekening over naar je lopende rekening. Zo voorkom je dat een automatische incasso mislukt of dat je onnodig rood komt te staan.

5 - Breng je maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart
Hiervoor kan je een overzichtelijk excel-bestand aanmaken of je download gratis een huishoudboekje. Zo krijg je meteen een duidelijk overzicht van jouw financiële situatie. Daarnaast bieden veel banken ook de mogelijkheid om je uitgaven 'automatisch' te categoriseren, zodat je in één oogopslag kunt zien waar jij het meeste geld aan uitgeeft. 

6 - Zorg voor een buffer
Geef niet al je geld in een keer uit, maar wees ook voorbereid op onverwachte uitgaven door standaard een ‘x’ bedrag over te boeken naar je spaarrekening. Hierbij kan je denken aan een kapotte wasmachine of een reparatie aan je auto. Een handige tip: zorg er altijd voor dat je genoeg geld hebt om de twee duurste apparaten in je huis te vervangen.

7 - Spaar voor specifieke doelen
Voor nog meer overzicht kun je vaak gratis spaardoelen aanmaken op je spaarrekening. Hierbij kan je denken aan het sparen voor een vakantie. Door elke maand geld opzij te zetten, weet je zeker dat je genoeg geld hebt om op vakantie te kunnen gaan. Dit zou je elk jaar kunnen herhalen, zodat je elk jaar verzekerd bent van een verdiende vakantie.

8 - Schrijf op wanneer verzekeringen en abonnementen aflopen
Dan weet je namelijk precies wanneer het tijd is om te kijken of een andere aanbieder een voordeliger aanbod of betere verzekering heeft. Daarnaast is het overzichtelijk wanneer bepaalde abonnementen uit zichzelf eindigen of wanneer jij ze beter kan beëindigen als je er geen gebruik meer van maakt.

Natuurlijk is het behalve bovengenoemde zaken ook belangrijk dat je er voor zorgt dat je maandelijks geld binnen krijgt. Heb jij nog geen (bij)baan of ben je op zoek naar een ander werk, dan kunnen wij je daarbij helpen! Door hier een gratis account aan te maken profiteer je van de ruim 1.000 aangesloten bedrijven in ons netwerk en onze diensten. Zien we je snel?

Maak hier een gratis account aan

Share deze pagina: