9 tips: zo hospiteer je voor een kamer!

Op zoek naar een studentenkamer en klaar om het hospiteeravontuur aan te gaan? Lees onze blog over hospiteren voor waardevolle tips en tricks om jouw kansen te vergroten!

lachende jongeren
🕔 5 min leestijd

Hoe werkt hospiteren? Onze tips!

De tijd is aangebroken om de deur uit te gaan en je eigen vleugels te spreiden. Maar voordat je in je nieuwe droomkamer kan neerstrijken, is er vaak één lastige hindernis die je moet overwinnen: het hospiteren voor een kamer. Geen paniek, want met een goede voorbereiding en een positieve instelling kun jij deze uitdaging aan. Hier zijn 9 tips om het hospiteerproces te overleven en jouw droomplekje te bemachtigen!

Wat is hospiteren?

Hospiteren is een bekend fenomeen binnen de huisvesting onder studenten, maar hospiteren wat is dat nou precies? Wij leggen het je uit en geven je tips om goed voorbereid aan het hospiteermoment te beginnen. Hospiteren is een selectieproces waarbij potentiële huisgenoten worden uitgenodigd om kennis te maken met de bewoners van een studentenhuis of appartement. Tijdens het hospiteren krijg je als kandidaat de kans om jezelf voor te stellen, vragen te stellen en een indruk te geven van je persoonlijkheid. Dit proces begint al bij het eerste mailcontact. Zorg dat je hierbij al opvalt, want er is een hele grote kans dat jij niet de enige bent die reageert!

1. Wees jezelf

Tijdens het hospiteren willen huisgenoten jou leren kennen als persoon. Wees gewoon jezelf en probeer niet iemand anders te zijn om indruk te maken. Eerlijkheid en authenticiteit worden gewaardeerd, je wil tenslotte huisgenoten vinden die bij jou passen. Jouw toekomstige huisgenoten zoeken natuurlijk ook weer iemand waar zij het mee kunnen vinden!   

2. Ken het huis en de bewoners

Voordat je naar het hospiteerfeest gaat, is het handig om wat informatie over het huis en de huidige bewoners op te zoeken. Probeer te begrijpen wat voor mensen er wonen en wat hun interesses zijn. Hierdoor kun je gerichter vragen stellen en een betere indruk achterlaten. Zo heb je ook direct een onderwerp om over te praten! 

3. Bereid je voor op vragen

Bedenk van tevoren wat voor vragen er gesteld kunnen worden en hoe je daarop kan antwoorden. Waarom wil je bij dit huis wonen? Wat zijn je hobby's? Wat voor huisgenoot ben je? Door goed voorbereid te zijn, kom je zelfverzekerder over en kun je jezelf beter presenteren.

4. Stel ook zelf vragen

Het hospiteren is niet alleen een kans voor huisgenoten om jou te leren kennen, maar ook voor jou om het huis en de bewoners beter te begrijpen. Stel dus gerust vragen over de dagelijkse gang van zaken, de huisregels en hoe de bewoners met elkaar omgaan. Uiteindelijk wil je zelf ook gewoon weten in wat voor huis je terecht kan komen en of dit iets voor jou is.

5. Wees respectvol naar anderen

Tijdens het hospiteren ontmoet je waarschijnlijk andere kandidaten. Wees vriendelijk en respectvol naar hen, want ook zij zijn in dezelfde situatie als jij. Wie weet kun je later nog eens samen een huis zoeken als het bij die ene hospiteeravond niet is gelukt!

6. Breng iets mee

Een kleine attentie kan een leuke manier zijn om je waardering te tonen en een positieve indruk achter te laten. Probeer het persoonlijk en praktisch te maken, zodat het ook echt iets is waar jouw toekomstige huisgenoten iets aan hebben. Flesjes wijn of alcohol worden door de andere kandidaten al vaak genoeg meegenomen en is dus niet altijd iets waardoor jij opvalt!  

7. Follow-up na het hospiteren

Na het hospiteerfeest is het een goed idee om een bedankje te sturen, in de vorm van een appje of belletje, naar de bewoners. Dit laat zien dat je het waardeert dat je bent uitgenodigd en dat je nog steeds geïnteresseerd bent in de kamer. Op deze manier blijf je ook meer top-of-mind en wordt je niet zomaar vergeten!

8. Wees geduldig

Het kan soms even duren voordat je hoort of je bent gekozen. Wees geduldig en blijf positief. Als het niet lukt bij dit huis, zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om een fijne kamer te vinden. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Het is een subjectief proces en er zijn veel andere kamers waar je op kan reageren. Ieder huis heeft zijn eigen dynamiek en het is belangrijk om een plek te vinden waar jij je echt thuis voelt.

9. Nieuwe stad, nieuwe baan

Ga je wonen in een nieuwe stad? Dan is het handig om ook alvast een baan bij jou in de buurt te vinden. Bij JAM helpen we je hier graag bij. Wij hebben namelijk de vetste banen voor young professionals. Maak gratis een JAM-profiel aan, zodat jij goed voorbereid aan jouw nieuwe start kan beginnen. Een baan vinden in een nieuwe stad zorgt ervoor dat jij jouw netwerk al kan gebruiken om een nieuwe woning te vinden en een streepje voor hebt!

Hospiteren kan best spannend zijn, maar het is ook een leuke kans om nieuwe mensen te ontmoeten en jouw ideale plekje te vinden. Wees jezelf, wees voorbereid en wees geduldig. Succes met het vinden van jouw perfecte studentenkamer en geniet van deze nieuwe fase in je leven! 

 

Share deze pagina: