Wat moet je regelen als je afgestudeerd bent?

Gefeliciteerd met het behalen van je mbo-, hbo- of wo-diploma! Als (bijna) oud student zijn er wat dingen die je nog moet regelen om je nieuwe levensfase in te gaan!  Benieuwd naar wat je allemaal moet regelen? Wij hebben een handige lijst voor je samengesteld zodat jij direct aan de slag kunt gaan met jouw nieuwe baan!

wat moet je regelen?
🕔 5 min leestijd

Gefeliciteerd met het behalen van je mbo-, hbo- of wo-diploma! Als (bijna) oud student zijn er wat dingen die je nog moet regelen om je nieuwe levensfase in te gaan!  Benieuwd naar wat je allemaal moet regelen? Wij hebben een handige lijst voor je samengesteld zodat jij direct aan de slag kunt gaan met jouw nieuwe baan! 

Uitschrijven bij je opleiding

Afhankelijk van je onderwijsinstelling wordt je mogelijk automatisch uitgeschreven na het behalen van je diploma. Het kan zijn dat je zelf actie moet ondernemen. Check dit vooral even, dat kun je eenvoudig doen via studielink.nl. Zorg ervoor dat je je (school)e-mail goed in de gaten houdt, want daar ontvang je normaal gesproken alle informatie over wat je moet doen om je uitschrijving goed te regelen. Als je twijfelt, kun je altijd een medewerker van je opleiding om hulp vragen.

Stopzetten van studiefinanciering 

Nu je je studie hebt afgerond, heb je helaas geen recht meer op studiefinanciering. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd je basisbeurs of lening stopzet, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Het is namelijk zo dat wanneer je je studiefinanciering ten onrechte door laat lopen, dat je dit geld moeten terugbetalen. Hier heb je natuurlijk helemaal geen zin in, wat je wilt goed aan je loopbaan beginnen! Je hebt recht op studiefinanciering tot het moment dat je officieel bent uitgeschreven bij je opleiding. Als je op de 1e van de maand wordt uitgeschreven, heb je vanaf diezelfde maand geen recht meer op studiefinanciering. Word je op een andere datum uitgeschreven, dan vervalt je recht vanaf de 1e van de daaropvolgende maand.

Studenten OV stopzetten

Vergeet niet om tijdig je studentenreisproduct stop te zetten! Zet je studentenreisproduct stop vóór of op de 5e werkdag van de eerste maand waarin je er geen recht meer op hebt. Vanaf de eerste dag van die maand kun je dan geen gebruik meer maken van je studenten OV. Als je te laat bent, kost dit je namelijk € 81,40 per halve maand (in 2023). Gebruik je je OV na deze maand nog steeds? Dan betaal je zelfs 162.82 per halve maand. 

Goed nieuws voor ex-studenten: verschillende openbaarvervoerbedrijven bieden leuke kortingen aan! Zo kun je een jaar na je afstuderen nog steeds met 40% korting reizen tijdens de daluren en in het weekend met de NS.

Terugvragen van lesgeld

Heb je aan het begin van het schooljaar het collegegeld eenmalig betaald? En heb je je diploma vóór 1 augustus behaald? Dan kun je mogelijk het lesgeld van de resterende maanden terugvragen (chill extra geld voor vakantie!). Het collegegeld wordt meestal betaald van september tot en met augustus, maar dit kan per onderwijsinstelling verschillen. Soms wordt het bedrag automatisch teruggestort, terwijl je in andere gevallen zelf stappen moet ondernemen. Neem voor de zekerheid contact op met je opleiding wanneer je twijfelt! Beter safe than sorry, niet waar?

Bankrekening, verzekeringen, toeslagen

Banken en verzekeraars bieden speciale producten of diensten voor studenten aan, denk bijvoorbeeld aan je studentenzorgverzekering. Nu je geen student meer bent, is het belangrijk om te controleren of je nog steeds van deze voordelen gebruik mag maken anders moet je deze dus stop zeggen of aanpassen! Zorg dat kies voor een verzekering past bij je nieuwe situatie. Wat betreft bankzaken, bekijk je of het nodig is om je bankrekening om te zetten naar een product dat beter bij je behoeften aansluit. Vergeet ook niet te kijken naar de toeslagen waar je recht op hebt, zoals de zorgtoeslag. Vanaf een bepaald bedrag heb je hier namelijk geen recht meer op. 

Studieschuld

Heb je tijdens je studie geld geleend bij DUO? Na je studie zul je dit bedrag moeten terugbetalen. Gelukkig heb je hier ruim de tijd voor en kun je eerst op zoek gaan naar een baan om een inkomen op te bouwen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je studieschuld en een plan te maken om deze op een verantwoorde manier af te lossen.

Met deze stappen kun je jouw leven na je afstuderen goed op de rails krijgen. Het is een spannende tijd vol nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Geniet van je succes en maak je klaar om de volgende fase van je leven in te gaan! Hulp nodig bij het vinden van jouw eerste echte baan als starter op de arbeidsmarkt? Maak dan binnen 2 minuten een gratis JAM-account aan, zodat onze recruiters je kunnen helpen! Check ondertussen ook alle vacatures, er zit zeker iets voor jou tussen in jouw regio!

Share deze pagina: